Mjekët donin ta shkyçnin nga aparatet se shpresat për jetë ishin shuar. Nëna e saj shpëtoi vajzën me kokëfortësi nga vd.ek.ja e sigurtë

Një nënë e dy fëmijëve në Ohio u zgjua nga koma shtatë mujore edhe pse mjekët i thanë familjes së saj të shkyçte nga aparatet që e mbanin në jetë.
Kertisha Brabson kishte ‘tru të vd.ek.ur’ sipas mjekëve të cilët nuk ishin në gjendje të parashikonin rrjedhinë e gjendjes së saj shëndetësore duke thënë se prognoza e saj nuk ishte sshpresëdhënëse.

Por ajo pati shërim të plotë pasi nëna e saj e vendosur kërkoi nga specialistët e fushëstë cilët arritën ta diagnostikojnë dhe trajtojnë encefalitin e saj të receptorit Anti-NMDA – një sëm.un.dje ku antitrupat e organizmit i sulmojnë qelizat e veta të trurit.

Brabson u deklarua për WBNS se si filloi përkeqësimi i vajzës së saj në shtator 2018 kur ajo filloi të sillet çuditërisht, më pas pësonte disa dridhje në ditë dhe pastaj rrëshqiti në gjendje kome.

Në fillim jo u dërgua në një spital në Alliance, Ohio, ku u vu re duke vallëzuar, duke kapur objekte që nuk ekzistonin dhe duke folur me fjali të çrregullta. Ishte një gjendje e vështirë ta shohësh vajzën tënde në një gjendje të tillë. Ajo ndryshoi totalisht. Filloi të mos i njoh edhe dy vajzat e saja. Gjendja vetëm sa përkqeësohej.

Çfarë është encefaliti i receptorit Anti-NMDA?
Encefaliti i receptorit anti-NMDA është një lloj inflamacioni i trurit i shkaktuar nga antitrupat e vet organizmit. Sëmundja manifestohet me antitrupa të trupit që sulmojnë vetë qelizat e trurit, duke shkaktuar ënjtje në tru. Gati gjysma e rasteve shkaktohet nga tumoret, më së shpeshti në vezoret tek gratë.

Mjekët nuk mund të diagnostikonin sëmundjen e saj dhe i thanë nënës së saj, Kertease Williams, se ajo ishte ‘e vd.ek.ur nga truri’ dhe se duhet ta çkyqin nga aparatet prej të cilave vareshte jeta e saj.
Nëna e saj refuzoi këtë gjë duke kërkuar specialist të kësaj fushe. Lutjet e nënës kishin arritur në veshët e duhur. Brabson u dërgua në Spitalin Brain dhe Spinal në Ohio, ku ajo arriti deri në 20 dridhje në ditë. Mjekët e zbuluan se Brabson kishin encefalit nga receptori Anti-NMDA dhe dhanë terapinë e duhur me çka rezuloti dhe shërimi i vajzës së saj.
31-vjeçarja nuk mban mend shtatë muajt e që ajo kaloi e shtrirë pa ndjenja në një shtrat spitalor.
Nëna e saj plot krenari thotë:
“Çdo vendim që kam marrë për vajzën time ishte si pasoj e dashurisë nga dy mbesave të mia tlë cilat kishin nevojëë për nënën e saj” – thoshte nëna e Brabsonit.